Послание 500

Послание 500

Париж, 7 декември 2023 г

Задълбочен разговор между Шри Дж. Кришнамурти и неговата аудитория относно дълбоката тема за съня и сънищата.

Дж.К: Не знам дали сте забелязали, че преди да си легнете правите обзор на деня си, не е ли така? Казвате си „Трябваше да направя това, трябваше да направя онова..“, опитвате се да въведете някакъв ред…, а мозъкът се нуждае от ред и следователно ще създаде такъв докато спите…, което е форма на сънуване… Мозъкът казва, моля дайте ми ред. Не искам да съм непрекъснато в безредие… в движение, движение..

Така че, в края на деня човек съзнателно се опитва да въведе някакъв ред, преди да заспи… и ако не го направите вие, мозъкът ще го направи докато спите.

И така, като се събудите на сутринта, има малко по-голям ред, който след това се изгубва в шума през деня.

Тук става нещо изключително. Мозъкът изисква ред… и ЩЕ го получи, било то през деня или по време на сън…

Сега, АКО през деня имате пълен ред.., което ще рече НИКАКВО усилие, какво тогава се случва през нощта?

Слушател 1: Би трябвало да имаме пълен покой… без сънища

Дж.К: Пълен покой… Вижте, сър, един глупав ум може да е в пълен покой… хмм?… но той все пак си остава глупав ум! Ред, Тишина – това е едно от най-трудните неща. Ако то не се случи през деня, мозъкът казва: Моля, аз се нуждая от ред!.. Имате да разрешавате някакъв въпрос, … да кажем, математическа или психологическа задача. С дни се мъчите върху него и мозъкът работи по него… много се изморява и по време на сън нещо се случва и на следващия ден се събуждате и си казвате : „Ясно го виждам, той се разреши“… Не ви ли се е случвало? Как? Как се случва това?… Много е просто. През деня вие работите по този въпрос…, борите се като куче с кокал.., мозъкът се изморява… и тогава настъпва момент на пълен покой… почивка, и тогава виждате нещата по различен начин… През деня усилието, противопоставянето води до безредие. През нощта има известен покой, който води до ред…, който отново е нарушен на следващия ден… и така, тази игра продължава ден след ден..

Сега, ако през деня всичко е в ред и умът заспи, какво се случва? Умът е в пълен покой, нали така?

Слушател 2: Може ли умът да работи по време на сън?

Дж.К.: Точно това се опитвам да кажа! Умът тогава е буден! Той не спи. Това е истинското внимание…, което действа през деня.

Възприятие: Наистина тъмнината на разделното съзнание се разсейва (изчезва) от време на време, за да се появи свободното от разделение съзнание, като сутрешен изгрев.

Comments are closed.