Послание 492

Послание 492

Париж, 19 август 2023 г

Същността на Вечната Енергия на Просветленото, Свободно от Разделение Съзнание, в което Трябва да се намира Животът в Човешка форма, без всякакви следи от вредите и болестите на Човешкото Разделно Съзнание наречено Ум.

Джиду Кришнамурти (1895-1986) е роден в Индия, получава образование в Англия и изнася беседи по цял свят. Той не се прекланя пред никакви касти, националности или религии и не е верен на никакви традиции.

Ученията му, състоящи се от повече от 20 милиона думи, са публикувани в повече от 75 книги, 700 аудиокасети и 1200 видео касети. Досега са продадени над 4 милиона копия от неговите книги на 22 езика. Списание Тайм обявява Кришнамурти за един от петте светци на 20-ти век заедно с Далай Лама и Майка Тереза.

Той обикаля света в продължение на 65 години и изнася спонтанни беседи пред големи аудитории до края на живота си на възраст 90 години. Основна тема в тях е отхвърлянето на духовните и психологически авторитети, включително и този на него самия. Той казва, че човек трябва да се освободи от страхове, обусловености, авторитети и догми чрез себепознание. Смята, че това ще доведе до ред и истинска психологическа промяна. Свят, движен от конфликти и насилие, не може да се превърне в живот на доброта, любов и състрадание чрез никакви политически, социални или икономически стратегии. Той може да се трансформира само чрез промяна в отделния човек, постигната чрез собствените му наблюдения, без всякакъв гуру или организирана религия.

Репутацията на Кришнамурти като един самобитен философ е привличала други подобни традиционни и нетрадиционни философи. Държавни глави, именити физици, такива като Дейвид Бом, известни лидери на ООН, психиатри, психолози, религиозни водачи и университетски преподаватели, всички са се включвали в разговор с Кришнамурти. Студенти, учители и милиони хора от всички сфери на живота са идвали да го слушат или са чели неговите книги. Той е преминавал на научни и религиозни теми без специфична терминология, така че и учени, и лаици са можели да разберат неговите беседи за време, мисъл, прозрение и смърт.

Той е основал фондации в САЩ, Индия, Англия, Канада, Испания, чиято определна роля била да защитават ученията от изкривяване и да разпространяват трудовете му без някой да тълкува или обожествява ученията или личността.

Основани са много училища в Индия, Англия и САЩ, в които Кришнамурти е целял да се извършва обучение, което да набляга на разбирането на ума и сърцето, а не просто постигане на академични и интелектуални способности, както и развиване на умения за изкуството да се живее, а не само на начините как да се издържаш.

Кришнамурти е казвал: „Със сигурност училището е място, където човек учи за всеобщите, цялостни процеси в живота. Академичните постижения са абсолютно необходими, но едно училище прави много повече от това. Това е място, където двамата, учителят и обучваният, изследват не само външния свят, света на знанието, но също и своето собствено мислене, своето поведение.“

За своята работа той казва: „Не се търси или изисква вяра, няма последователи, няма култове, няма убеждаване от никакъв вид, в никаква посока и само тогава можем да се срещнем на една и съща плоскост, на една основа, на едно ниво. Тогава можем заедно да наблюдаваме феномена (чудото) на човешкото съществуване.“

Джай Джай Джай Джай Абсолютен Кришна Кришна Кришна Кришна !

Comments are closed.