Послание 491

Послание 491

Париж, 5 август 2023 г

Един въпрос и неговият отговор

Въпрос:

Някои казват, че Бог не е в култовото изображение, а други казват, че той наистина е там, и ако имаме истинска вяра, неговата сила се проявява и разкрива себе си.

Каква е истината за преклонението пред идолите/изображенията или „Пуджата“?

Отговор:

Умът създава и отхвърля боговете. Той може да е жесток или добър. Умът притежава силата да прави най-необикновени неща. Той може изразява мнения, може да създава илюзии, може да построи самолети джет, които летят с огромна скорост, може да построи красиви мостове, грамадни железници, да изобрети машини, които изчисляват много по-добре, отколкото може човек. Но умът не може да създаде истина. Това, което създава той, не е истина, това е само едно мнение, една оценка. Така че, е важно да разберете за себе си какво е истинско.

За да разбере кое е истинско, в ума не трябва да има никакво движение – да е напълно тих. Тази тишина/неподвижност е актът на преклонение – не вашето отиване до храма, за да поднесете цветя, избутвайки настрани просяка на пътя ви. Вие умилостивявате боговете, защото се страхувате от тях, но това не е преклонение. Когато разберете ума, и умът е напълно тих, а не накаран да бъде тих, тогава тази тишина е актът на преклонение; и в тази тишина се появява това, което е истинско, това което е красиво, което е Божествено или Холиситчно Осъзнаване.

Джай Пуджа

Comments are closed.